1899 Hotel Spaander, Volendam

Henk tekende het gastenboek van hotel Spaander in oktober 1899. En schreef over het hotel (“Nu er zijn in het geheel in het hotel 20 schilders en schilderessen wat vervelend is (Hotel  L. Spaander jr)
Het hotel is prachtig en erg gemakkelijk. Het eten is heerlijk. Het is f 3 per dag.”)
Ook over de schilder Hanicotte die daar verbleef, en het bezoek aan Marken en Volendam. Hij verblijft dan in hotel Het haasje in Amsterdam

1899 vanuit hotel Het Haasje, Amsterdam, brief aan zijn ouders; excursie naar Marken, Volendam

Beste ouders, ik zal eens even iets van mij laten horen. Wij zijn goed Dinsdag om 1 uur in Amst. aangekomen, hadden geen plaats bij Van Gelder en op recommendatie van Van Gelder zijn wij hier.
Woensdagmorgen vroeg met een bootje dat eens per dag gaat ‘s morgens om half toen, ‘s avonds om 10 uur terug. Marken is heel mooi maar de mensen die daar wonen zijn erg vervelend. Er komen elke dag 3 bootjes niet van hier met Engelsen enz enz zodat ze haast niet willen poseren of f 2,50 moeten hebben.
Donderdag naar Volendam tot Edam met een lokaaltrein en dan met een klein zeilbootje naar Volendam maar daar is het prachtig.
Guinier een Franse schilder (Parijs) die ik heel goed ken, was er ook en was er zowat 4 maanden. Hij is hors concours salon en is een der knapste schilders die ik in Parijs ken. Nu er zijn in het geheel in het hotel 20 schilders en schilderessen wat vervelend is (Hotel  L. Spaander jr)
Het hotel is prachtig en erg gemakkelijk. Het eten is heerlijk. Het is f 3 per dag.
Wij zijn gisteren reeds er op uit geweest voor te zoeken naar een onderwerp maar er zijn er zoveel dat het heel lastig is te decideren. De mensen zijn alleraardigst. Ik loop maar in de huizen, je kijkt er rond en gaat dan maar weer weg. Aan mijn fiets heb ik niet erg veel.

Nu beste ouders. U schrijft me dan wel eens aan dit adres. De groeten aan Nel, Karel, Wien en Karlaatje. Steeds uw liefh. zoon Henk.

Boven de tekening staat: Hanicotte vindt het hier prachtig
Opmerking Karla: Auguste Hanicotte (1870-1957) Henri Jules Guinier (1867-1927)
Henk heeft het gastenboek van Hotel Spaander in Volendam getekend in oktober 1899. In dezelfde tijd verbleef de Franse schilder Augustin Hanicotte in het hotel. Later is deze getrouwd met een van de 7 dochters van de familie Spaander; Trinette. Ook de Franse schilder Henri Jules Guinier tekende in 1899 het gastenboek. (info van conservatrice hotel Spaander, mw. Kwakman, okt 2010)

[collapse]

 

 

Hotel Spaander: destijds kunstenaars hotel. Dit hotel beschikt daardoor, anno 2010, over 1200 schilderijen.
Maar helaas, niets van Henk de CO. (navraag bij conservatrice, oktober 2010, KM); wel is zijn handtekening gevonden, gedateerd oktober 1899.

Hier ontmoette Henk Auguste Hanicotte, Franskunstschilder (1870-1957) , getuige zijn brief (1e brief op: https://henkdecourtonderwater.nl/henk3/brieven)

Op: http://edam.volendam.nl/?p=29086 stond over dit hotel het volgende:
Een Franse journalist die in 1873 alle dorpen rond de toenmalige Zuiderzee bezocht, bleef hangen in Volendam. Hij vond dit vissersplaatsje zo kleurrijk dat hij er boeken over volschreef. Zijn verslagen maakten kunstenaars uit alle windstreken nieuwsgierig en langzamerhand groeide Volendam uit tot een van de grootste kunstenaarsdorpen van Europa.

Van schilders die werkten in Laren, Domburg of Katwijk aan Zee zijn vaker tentoonstellingen georganiseerd. Nu krijgen we de kans om Volendam eens door de ogen van kunstenaars te bekijken. Dat levert mooie plaatjes op. Naast straat en zeegezichten, haventaferelen, feesten en interieurs zijn het vooral de vele portretten die ontroeren. Expressieve gezichten van vissers en vrouwen, al dan niet afgebeeld met kinderen. De presentatie, die bijna het hele museum in beslag neemt, omvat ruim 400 schilderijen, aquarellen, tekeningen, karikaturen en foto’s uit de periode 1881 tot nu.

Wat trok de kunstenaars nou zo aan in Volendam? André Groeneveld, conservator van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen: „De klederdracht werd bijvoorbeeld heel mooi gevonden. In tegenstelling tot andere traditionele kleding was deze in Volendam niet overdreven maar draagbaar en mooi van kleur. Daarbij kwam het voor de schilders goed uit dat er voldoende mensen wilden poseren.”

Dat Volendam een inspirerende plek werd gevonden kwam niet in de laatste plaats door de eigenaren van Hotel Spaander, het echtpaar Leendert en Aaltje Spaander. En niet te vergeten hun zeven dochters. Groeneveld: „Van wie er drie trouwden met een kunstenaar! Leendert Spaander was een slimme ondernemer. Aan het hotel hing hij een uithangbord met de tekst ‘Artist kom binne’. Binnen werd gezorgd voor maaltijden en atelierruimte. De hotelgasten konden hun verblijf met een schilderij of tekening betalen. De collectie is nog altijd te bewonderen in het hotel in Volendam