Terug naar Nieuws

Foto’s van Henk’s vrouw, opleiding in Parijs, vader Boudewijn

Toevallig ontdekte ik een foto van mevrouw De Court Onderwater-van de Berg, Henk’s echtgenote, in de beeldbank van het regionaal  archief van Dordrecht. Ik heb hier grote twijfels bij, dus plaatste ik er een opmerking over en vermeld het hier alleen even als curiositeit.

Op dezelfde site vond ik later wel andere interessante foto’s, namelijk foto’s van zijn opleidingstijd in Parijs. Er staan geen jaartallen bij, ik weet niet wat de juiste volgorde is. Zie de respectievelijke linkjes: eerste, tweede, derde foto, waar ik zelf nog een gele pijl in plaatste naar Henk de Court Onderwater.

Ik maakte uitsnedes van Henk, zodat we zijn gezicht iets beter kunnen bekijken.


Er zijn nog 2 foto’s waarbij Henk genoemd staat, maar ik heb hier twijfels: is het echt Henk of is het zijn vader Boudewijn de Court Onderwater?
Onderstaande foto van een les bij Pictura in Dordrecht, moet gemaakt zijn in uiterlijk 1894, omdat er iemand op staat die dat jaar overleed. Henk was toen 17 of 18 jaar oud. Zijn vader werd geboren in 1845 en zou op de foto circa 49 jaar zijn, of jonger als de foto eerder werd gemaakt. Vader was op dat moment lid van Pictura, hij was het al sinds 11/11/1864. Henk was nog geen lid in 1894.

De onderstaande foto’s van Boudewijn de Court Onderwater zocht ik er zelf bij; hij heeft een flinke baard en lijkt goed op de foto hierboven.

 


De andere foto waarover ik twijfel is de foto uit een boek, het boek stelt dat deze genomen is kort voor 1900, aan de ecole Libre Julian in Parijs, waar Henk leerling was.
Mogelijk staat Henk wel op de foto, maar dan niet op de voorgrond (foto man met baard). De eerste uitsnede hieronder lijkt best iets op de twee foto’s er rechts van, daarvan weten we zeker dat het Henk is, waarschijnlijk in zijn 2e jaar resp. 3e jaar in Parijs.

Het is vreemd dat Henk in een paar maanden tijd zo’n forse baard zou krijgen. Baarden groeien gemiddeld 1,3 cm per maand.

We hebben nog een foto van Henk met flinke baard, deze dateert van 16 juli 1904,
Maar we hadden altijd gedacht dat foto 4, waar hij de krant leest voor zijn winnende schilderij genomen was op 4 april 1904, de dag waarop hij het bericht las dat hij een prijs had gewonnen.
Dan moet deze foto wel eerder zijn gemaakt. Hij exposeerde het een jaar eerder, van 31 juli – 21 augustus 1903 in Hilversum. Mogelijk ligt in die tijd de juiste datum.


In ons familie archief bevinden zich 3 tekeningen, onderschreven met B. Onderwater, en met jaartallen 1855, 1856 en 1857. Maar wie is dat? Vader Boudewijn was toen pas 10, 11 en 12 jaar oud en heette nog gewoon Onderwater. Op zijn 24e liet hij zijn achternaam wijzigen in De Court Onderwater. Zijn moeder (JHM De Court) kwam uit een adellijke tak, haar grootvader Henri Francois werd in 1817 in de adelstand verheven. Kan een kind van 10 a 12 dit getekend hebben?

Of was het Henk’s grootvader Johannes Pompejus Boudewijn Onderwater, geboren in 1810, die toen 45 a 47 geweest moet zijn. Henk en hij hebben elkaar net niet gekend, grootvader overleed een jaar voor Henk’s geboorte, in 1876. Grootvader was geen lid van Pictura. Dit zijn de tekeningen.