Nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuws over Henk de Court Onderwater? Als er nieuws te melden, sturen we u een e-mail. Let op: de link opent in een nieuw venster. Hier kunt u zich inschrijven. Lees ook onze privacy-verklaring, daarin leggen we uit hoe we met uw persoonsgegevens omgaan.
Klik op de foto om hem in groter formaat te zien, dan kunt u ook het hele bericht lezen. U kunt ook eerst eens ons mail-archief bekijken.


Over de polio-hypothese

Ik ging op zoek naar een deskundige op het gebied van post polio en las o.a. dit artikel  en ik legde contact met dr Altmann, revalidatiearts bij Klimmendaal in Arnhem.  Vanochtend sprak ik haar telefonisch over mijn hypothese dat Henk de Court Onderwater polio gehad zou kunnen hebben. Dat zou de beenbeugels kunnen verklaren als ook zijn depressie en de reden van zijn zelfdoding. Ze achtte het zeer goed mogelijk en ik keek nog eens met een andere blik naar de foto’s van zijn leven en naar zijn werken. Dr Altmann: Het poliovirus was er al ten tijde van de Egyptenaren en de Romeinen en was in Henk’s tijd endemisch: het kwam voor, in alle lagen van de bevolking, maar…

Tekening gevonden

Mijn oudoom vond nog deze tekening, niet gesigneerd, maar het lijkt hem werk van Henk de Court Onderwater. Hij is de kleinzoon van Nel de Court Onderwater en heeft veel werken geërfd. Hij schrijft erbij: het origineel is op dun papier, dat veel scheurtjes vertoont doordat het papier bijna vergaat. Het is geplakt op karton. Ik heb inmiddels ook veel over Henks zuster Nel uitgezocht en een pagina aan haar leven gewijd, een avontuurlijke vrouw!

Nieuw boek: Club De Tien

Peter van der Ploeg schrijft al sinds 2012 over sommige Larense kunstschilders en voor historischekringlaren.nl. Zijn interesse betrof aanvankelijk de vrij onbekende schilderes van een portret van zijn opa, Mien Marchant (1868-1952). Hij ging op onderzoek uit en schreef over zijn ontdekkingen in 3 artikelen, deel 1, deel 2, deel 3. Daarna schreef hij over haar leermeester Tony Offermans, over Nico van Harpen,  oprichter van de Larense Kunsthandel, over de Club van Tien, en over Auguste Le Gras. Henk de Court Onderwater was als penningsmeester ook actief in Club De Tien en in dat kader hebben Peter en ik elkaar een keer ontmoet, wisselden foto’s uit en hielden daarna contact via e-mail. Onlangs voltooide Peter zijn speurtocht naar Club De…

Schets Parijs: vrouw die haar hoed vasthoudt

Deze foto van een schets stuurde een achterkleindochter van Nel de Court Onderwater me toe, naar aanleiding van het boek over Henk de Court Onderwater dat zij ontving van haar oom. Een schets, van een jonge vrouw die haar hoed opzet. (foto links). Ik zette de zwart/wit schets erbij en ook de schets met blauwe hoed. Hij maakte deze mogelijk in dezelfde tijd, ze lijken er wel op, ook kwa signatuur. (zie 1898, mei)   Is het zijn zuster Nel zelf?    

Moeder met baby bij de haard

Vandaag ontdekten we dat een familielid, kleindochter van Nel de Court Onderwater, haar favoriete schilderij van Henk nog niet aan ons had toegestuurd. Bij deze, uiteraard, alleen de foto. Het boek over Henk de Court Onderwater gaat nu een extra pagina krijgen met vooral moeders met kinderen. Hij ondertekende zijn werken niet vaak op deze manier, met alleen de C. Onderwater. Hij deed het ook bij deze Larense vrouw met kind, in bezit van de gemeente Laren: Misschien gaat het wel om dezelfde vrouw..

A la Rembrandt

Een oud-tante wees me op dit schilderij, dat zij erfde. Het is niet gesigneerd, maar zou van Henk de Court Onderwater kunnen zijn. Het past bij andere werken. Ik zelf beschik over het schilderij hieronder, waarvan ik gisteren bij de lijstenmaker ontdekte dat het ook niet gesigneerd is. Beide lijken me goed te passen bij het rijtje portretten hieronder, die wel gesigneerd zijn.  

Twee tekeningen: Gezin (1900) en Een meisje in donkere kleding (Laren) en een schets (1898)

Beide werken vond ik op internet, de eerste en laatste in het digitale regionale archief Dordrecht, de tweede op een veiling (al verkocht)  Veilinghuis Een schets voor de brandverzekeringsmaatschappij De Holland, gevestigd n Dordrecht sinds 1859. Vanaf 1896 was zijn zwager Karel Lotsij er directeur. De schets is het niet geworden lijkt het, ik kon hem niet terugvinden als reclame poster.

Schilderijen opgeknapt

Een familielid liet een paar schilderijen opnieuw inlijsten achter ontspiegeld glas en sommige restaureren en maakte er mooie foto’s van. Wat een verschil! Links de nieuwe versie, rechts de oude. Van het bovenste schilderij vond ik een schets: Mocht u ook werk van De Court hebben opgeknapt en of een betere foto hebben gemaakt dan we nu hebben, dan zou ik die graag ontvangen.

Foto’s van Henk’s vrouw, opleiding in Parijs, vader Boudewijn

Toevallig ontdekte ik een foto van mevrouw De Court Onderwater-van de Berg, Henk’s echtgenote, in de beeldbank van het regionaal  archief van Dordrecht. Ik heb hier grote twijfels bij, dus plaatste ik er een opmerking over en vermeld het hier alleen even als curiositeit. Op dezelfde site vond ik later wel andere interessante foto’s, namelijk foto’s van zijn opleidingstijd in Parijs. Er staan geen jaartallen bij, ik weet niet wat de juiste volgorde is. Zie de respectievelijke linkjes: eerste, tweede, derde foto, waar ik zelf nog een gele pijl in plaatste naar Henk de Court Onderwater. Ik maakte uitsnedes van Henk, zodat we zijn gezicht iets beter kunnen bekijken. Er zijn nog 2 foto’s waarbij Henk genoemd staat, maar ik…

Schilderijen die op exposities hebben gehangen

Door nog eens heel goed te zoeken, vond ik veel gedigitaliseerde kranten en tijdschriften en probeerde schilderijen te zoeken bij de recensies. Soms is het een gok of zijn er wel twee schilderijen die voldoen aan de beschrijving in een recensie. Bekijk ook eens de Werkpagina, waar de complete lijst van exposities en werken staat. Hieronder staan alleen de “ontdekkingen”.  

De foto’s van zijn atelier: 5 schilderijen hierop herkend, de andere zijn nog “zoek”

Ik heb ze eens met grote resolutie ingescand en uitsnedes gemaakt en herkende diverse schilderijen uit onze verzameling. De nog onbekende schilderijen staan op https://henkdecourtonderwater.nl/zijn-werk/op-zoek/ Op deze foto: het zwangere meisje met poes, Larens binnenhuis (links voor), moeder met kind (er naast, op de grond);  en het meisje met verstelwerk   En op deze foto herkennen we de naakte vrouw  

De Straatmuzikant

Tijdens het zoeken in oude kranten en tijdschriften ontdekte ik deze tekening in De ware Jacob, jrg 4, 1904-1905, no 51, 16-09-1905, gepubliceerd 4 maanden na zijn overlijden, op 16 september 1905. De Ware Jacob, (een Nederlands humoristisch-satirisch tijdschrift, ontstaan aan het begin van de 20e eeuw. Vanaf 3 oktober 1901 kon men kennismaken met De Ware Jacob, tot december 1911. Tot november 1914 was er geen Ware Jacob meer te koop, maar toen verscheen een nieuwe uitgave tot april 1916.

Website aangepast en nieuwe hypothese over Henk’s leven

De Home is nu iets beknopter; de pagina met Brieven is nu uitgebreid met alle ansichtkaarten, de volgorde is aangepast en je leest de pagina nu prettiger. Op de pagina Levensfeiten opper ik dat hij mogelijk als kind polio heeft gehad en rond zijn 27e het postpoliosyndroom. Het zou de beugels aan zijn benen verklaren en de uitputting op zijn 27e. Ik ontdekte dat polio 15 jaar na een eerste infectie in de vroege kinderjaren kan terugkeren en dat veel oud-polio patiënten dan opeens flinke klachten krijgen en rust moeten nemen. (uit Medisch Contact, 2003:) Het verminderen van overbelasting door een afname van fysieke activiteiten en het nemen van rustintervallen is een belangrijk aspect van de behandeling. Dit moet echter…

Schets Martin Borgord

Ik kreeg een leuke tip van Peter van der Ploeg, iemand die zich verdiept in de Club De Tien, waar ook De Court Onderwater toe behoorde. De Man met Snorrebaard is volgens hem vast en zeker een schetsje, voorstudie van een portret van Martin Borgord (1869-1935). Hij was een goede vriend van William en Anna Singer en is in 1901 vanuit Amerika met de Singers in Laren aangekomen.   Mogelijk heeft hij ook een schilderportret van Martin Borgord gemaakt dat tentoon werd gesteld op de eerste tentoonstelling van Club De Tien in 1903 in Hilversum.

Te koop: schilderij met boerenhoeve

In bezit van een familielid, hij overweegt te verkopen. Het schilderij is niet gesigneerd, olieverf van boerderij, gerestaureerd/schoongemaakt en in nieuwe lijst. Heeft u interesse? Laat het me weten, dan stuur ik uw reactie door. Het zou ook werk van zijn vader Boudewijn kunnen zijn.

Volendammer visser, moeder met peuter in kinderstoel, zittende vrouw met kopje

Er zijn weer twee nieuwe schilderijen en een tekening aan de verzameling toegevoegd, dankzij een particulier. Eén ervan is de Volendammer visser waarover we al eens in een krantenbericht hadden gelezen. Volendammer visser: Op 7 november 1902 in Het Nieuws van de Dag (meest rechtse kolom, 3e alinea) Wanneer Court Onderwater zo ernstig blijft opmerken en met ongekunsteld gevoel tekenen als in zijn ”Volendammer Visscher”, dan zal hij als kunstenaar succes oogsten. De houding van zijn visser, vreedzaam zijn pijpje rokend, en geplaatst in een mooi grijs en blank gehouden omgeving van scheepsbedrijf, is een beschaafde, boeiende aquarel.  Het schilderij Moeder en kind zou heel goed het schilderij kunnen zijn, waarmee hij exposeerde in 1903: 12 september – 15 november:…