Nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuws over Henk de Court Onderwater? Als er nieuws te melden, sturen we u een e-mail. Let op: de link opent in een nieuw venster. Hier kunt u zich inschrijven. Lees ook onze privacy-verklaring, daarin leggen we uit hoe we met uw persoonsgegevens omgaan.
Klik op de foto om hem in groter formaat te zien, dan kunt u ook het hele bericht lezen. U kunt ook eerst eens ons mail-archief bekijken.


Meisje, gouache gevonden bij veiling

Toevallig ontdekt op Mutual Art, het is verkocht door het Venduehuis in Den Haag en werd geveild voor 219% boven het midden van de geschatte verkoopprijs. (above mid-estimate), onder de naam “Meisje”. Er is 465 US dollars voor betaald in 2020. De Court Onderwater ondertekende zijn werk hier met: atelier De Court Onderwater. Het is een gouache, gemaakt met waterverf en potlood op papier. Fijn dat dit meisje ook weer kan worden toegevoegd aan de verzameling.

Zelfportret gerestaureerd

Begin dit jaar kreeg ik een zelfportret van mijn oudoom. Het moet een van zijn laatste werken zijn geweest. Mijn broer kende een restaurator in de buurt en zij (Marjan de Visser) heeft het opgeknapt. Ze kon me al snel vertellen dat de pukkel links op zijn voorhoofd een beschadiging van het doek was. Ze heeft het iets kunnen verhelpen. Ik kreeg een mooi rapport van haar onderzoek en werkzaamheden, dat wel leuk is om hier te delen.  Het gehele rapport olieverf in meerdere lagen mediumrijk opgebracht, waarbij impasto’s (dikke verf) in de lichte tonen en veel (glacerende) lagen op elkaar in de donkere tonen. De verflaag is voorzien van een glanzende vernis. De grondering is fabrieksmatig op gezet. Daarop…

Groepsfoto Club de Tien

Peter van der Ploeg (auteur van Club De Tien) gebruikte de groepsfoto (in mijn bezit, met toestemming) als cover van zijn boek en op pagina 9 van zijn boek noemt hij de namen. We hadden al eerder met elkaar gemaild over wie wie zou zijn. En we werden het wel eens over de meeste mensen op de foto. De rechterfoto is mijn eigen, eerdere foto bewerking, waarbij ik andere fotootjes van de gekozen personen erop plakte. We werden het niet eens over de persoon helemaal rechts. Peter twijfelde en noemde hem Nomen Nescio. Ik had aanvankelijk gedacht aan David Schulman, maar ging twijfelen. Bij het lezen van het boek Club De Tien stuitte ik op J. van Schooten als mogelijke…

Poster Expositie Pictura

Via een contact van Peter van der Ploeg (auteur van Club De Tien) kreeg ik een foto van het linker werk toegestuurd. Dat was Martijn Le Coultre, posterverzamelaar. Ik had zelf de middelste foto en mijn neef de rechter. Leuk om nu ook de uiteindelijke poster te kunnen zien. Ik vermoed dat Henk deze poster heeft gemaakt tbv de expositie in 16 nov – 16 dec. 1895 in Dordrecht, waar  hij zelf ook aan deelnam. Het was voor het eerst dat hij werk instuurde voor een tentoonstelling. Maar er staat geen datum op, het is een gok.

William Singer, Martin Borgord en Richard E. Miller

In het boek Club de Tien, door Peter van der Ploeg, okt. 2021, las ik deze zin: Peter had me al eerder gewezen op de tekening links onder en had hem herkend als Martin Borgord. Martin Borgord (1866-1935): Het verhaal over Borgord en Singer, samen terugkomend uit Parijs, herinnerde me aan het originele bord waarop Borgord in het midden staat met nog wat heren eromheen Wie zijn die anderen? Ik had eerst geen idee, maar zouden onderstaande schetsen niet William Singer (1868-1943) kunnen voorstellen? Maar: er staat een andere naam bij de foto links en de man op de middelste foto heeft geen sik. Waarschijnlijk heeft Henk hier dus toch iemand anders getekend. Maar die tekening rechts onder? Misschien Richard…

Over de polio-hypothese

Ik ging op zoek naar een deskundige op het gebied van post polio en las o.a. dit artikel  en ik legde contact met dr Altmann, revalidatiearts bij Klimmendaal in Arnhem.  Vanochtend sprak ik haar telefonisch over mijn hypothese dat Henk de Court Onderwater polio gehad zou kunnen hebben. Dat zou de beenbeugels kunnen verklaren als ook zijn depressie en de reden van zijn zelfdoding. Ze achtte het zeer goed mogelijk en ik keek nog eens met een andere blik naar de foto’s van zijn leven en naar zijn werken. Dr Altmann: Het poliovirus was er al ten tijde van de Egyptenaren en de Romeinen en was in Henk’s tijd endemisch: het kwam voor, in alle lagen van de bevolking, maar…

Tekening gevonden

Mijn oudoom vond nog deze tekening, niet gesigneerd, maar het lijkt hem werk van Henk de Court Onderwater. Hij is de kleinzoon van Nel de Court Onderwater en heeft veel werken geërfd. Hij schrijft erbij: het origineel is op dun papier, dat veel scheurtjes vertoont doordat het papier bijna vergaat. Het is geplakt op karton. Ik heb inmiddels ook veel over Henks zuster Nel uitgezocht en een pagina aan haar leven gewijd, een avontuurlijke vrouw!

Nieuw boek: Club De Tien

Peter van der Ploeg schrijft al sinds 2012 over sommige Larense kunstschilders en voor historischekringlaren.nl. Zijn interesse betrof aanvankelijk de vrij onbekende schilderes van een portret van zijn opa, Mien Marchant (1868-1952). Hij ging op onderzoek uit en schreef over zijn ontdekkingen in 3 artikelen, deel 1, deel 2, deel 3. Daarna schreef hij over haar leermeester Tony Offermans, over Nico van Harpen,  oprichter van de Larense Kunsthandel, over de Club van Tien, en over Auguste Le Gras. Henk de Court Onderwater was als penningsmeester ook actief in Club De Tien en in dat kader hebben Peter en ik elkaar een keer ontmoet, wisselden foto’s uit en hielden daarna contact via e-mail. Onlangs voltooide Peter zijn speurtocht naar Club De…

Schets Parijs: vrouw die haar hoed vasthoudt

Deze foto van een schets stuurde een achterkleindochter van Nel de Court Onderwater me toe, naar aanleiding van het boek over Henk de Court Onderwater dat zij ontving van haar oom. Een schets, van een jonge vrouw die haar hoed opzet. (foto links). Ik zette de zwart/wit schets erbij en ook de schets met blauwe hoed. Hij maakte deze mogelijk in dezelfde tijd, ze lijken er wel op, ook kwa signatuur. (zie 1898, mei)   Is het zijn zuster Nel zelf?    

Moeder met baby bij de haard

Vandaag ontdekten we dat een familielid, kleindochter van Nel de Court Onderwater, haar favoriete schilderij van Henk nog niet aan ons had toegestuurd. Bij deze, uiteraard, alleen de foto. Het boek over Henk de Court Onderwater gaat nu een extra pagina krijgen met vooral moeders met kinderen. Hij ondertekende zijn werken niet vaak op deze manier, met alleen de C. Onderwater. Hij deed het ook bij deze Larense vrouw met kind, in bezit van de gemeente Laren: Misschien gaat het wel om dezelfde vrouw..

A la Rembrandt

Een oud-tante wees me op dit schilderij, dat zij erfde. Het is niet gesigneerd, maar zou van Henk de Court Onderwater kunnen zijn. Het past bij andere werken. Ik zelf beschik over het schilderij hieronder, waarvan ik gisteren bij de lijstenmaker ontdekte dat het ook niet gesigneerd is. Beide lijken me goed te passen bij het rijtje portretten hieronder, die wel gesigneerd zijn.  

Twee tekeningen: Gezin (1900) en Een meisje in donkere kleding (Laren) en een schets (1898)

Beide werken vond ik op internet, de eerste en laatste in het digitale regionale archief Dordrecht, de tweede op een veiling (al verkocht)  Veilinghuis Een schets voor de brandverzekeringsmaatschappij De Holland, gevestigd n Dordrecht sinds 1859. Vanaf 1896 was zijn zwager Karel Lotsij er directeur. De schets is het niet geworden lijkt het, ik kon hem niet terugvinden als reclame poster.

Schilderijen opgeknapt

Een familielid liet een paar schilderijen opnieuw inlijsten achter ontspiegeld glas en sommige restaureren en maakte er mooie foto’s van. Wat een verschil! Links de nieuwe versie, rechts de oude. Van het bovenste schilderij vond ik een schets: Mocht u ook werk van De Court hebben opgeknapt en of een betere foto hebben gemaakt dan we nu hebben, dan zou ik die graag ontvangen.

Foto’s van Henk’s vrouw, opleiding in Parijs, vader Boudewijn

Toevallig ontdekte ik een foto van mevrouw De Court Onderwater-van de Berg, Henk’s echtgenote, in de beeldbank van het regionaal  archief van Dordrecht. Ik heb hier grote twijfels bij, dus plaatste ik er een opmerking over en vermeld het hier alleen even als curiositeit. Op dezelfde site vond ik later wel andere interessante foto’s, namelijk foto’s van zijn opleidingstijd in Parijs. Er staan geen jaartallen bij, ik weet niet wat de juiste volgorde is. Zie de respectievelijke linkjes: eerste, tweede, derde foto, waar ik zelf nog een gele pijl in plaatste naar Henk de Court Onderwater. Ik maakte uitsnedes van Henk, zodat we zijn gezicht iets beter kunnen bekijken. Er zijn nog 2 foto’s waarbij Henk genoemd staat, maar ik…

Schilderijen die op exposities hebben gehangen

Door nog eens heel goed te zoeken, vond ik veel gedigitaliseerde kranten en tijdschriften en probeerde schilderijen te zoeken bij de recensies. Soms is het een gok of zijn er wel twee schilderijen die voldoen aan de beschrijving in een recensie. Bekijk ook eens de Werkpagina, waar de complete lijst van exposities en werken staat. Hieronder staan alleen de “ontdekkingen”.