Hotel Hamdorff, Laren

hotel HamdorffUit: historielaren.nl

Het Hamdorffhotel, met eigenaar Jan Hamdorff, is van groot belang geweest voor de ontwikkeling en bekendheid van Laren.

Jozef Israëls was de eerste schilder die Laren aan het einde van de 19e eeuw ontdekte en dit doorvertelde aan collega’s.

Rond 1900 was het hotel en het café ” Het Kroegje “ zie boven een centrale ontmoetingsplaats van de schilders die naar Laren trokken om dat, toen nog, ongerepte dorp met zijn fraaie Brink en schilderachtige omgeving op linnendoek vast te leggen.

Anton Mauve is onder andere bekend geworden door het schilderen van de Larense heide.

Uit een andere bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Hamdorff

Hotel Hamdorff ontstond uit “de Vergulde Postwagen”. Dit was in de 19de eeuw de halteplaats voor de postkoets op de toenmalige verbinding van Amsterdam naar Amersfoort. In 1878 kreeg de toen 18-jarige Jan Hamdorff de leiding over het logement. Hamdorff breidde vanaf de komst van de stoomtram zijn onderneming gestaag uit tot Larens meest roemruchte hotel. In 1896 wordt hij lid van de gemeenteraad en koopt hij het naastgelegen pand. Het oudste gedeelte van het latere hotel is het pand Brink 16. In het naast gelegen café “Het Kroegje”, (inmiddels gesloopt en uiterlijk in dezelfde stijl herbouwd), kwamen kunstschilders en andere inwoners en passanten bij elkaar. Schilders betaalden er met schilderijen, waardoor Hamdorff grote reputatie kreeg.

In 1912 werd het hotel van een enorme uitbreiding voorzien. Architectduo Rigter en Van Bronckhorst uit Bussum ontwerpen een luxueuze uitbreiding. Hierdoor komen veel rijke toeristen naar Laren. Niet iedereen is blij met Hamdorff ‘s ondernemersgeest. In de roman “De ondergang van het dorp” van P.H. van Moerkerken staat Jan Hamdorff model voor Dirk Boersink, die het dorp in de uitverkoop doet en mede schuldig is aan de ondergang van het dorp.

Meer over de Larense kunstenaars vindt u op 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Larense_School

http://www.schilderijen-site.nl/encyclopedie/larense-school/

http://galeriewijdemeren.nl/kunstenaars/larense%20school

http://historischekringlaren.nl/Laren/Kunstenaars.html