Tentoonstelling 1938 Hamdorff

Jubileum-tentoonstelling van werken van overleden kunstenaars, die in Laren gewoond en gewerkt hebben, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Kunstzaal Hamdorff te Laren N.H. [Laren, 1938]

Dit boekje komt uit het fotoboek van zus Nel Chabot-de Court Onderwater, voorzien van eigen aantekeningen, waaronder de aantekening “1 ste prijs gehaald! de dochter heeft het. ”

 

NB: we kregen een reactie van E. van Dooremalen (onderzoeker schildersdorp Rijsoord) op het echte schilderij van de Oude Vrouw (de foto links is slechts de voorstudie ervan); in bovengenoemde gids bij de tentoonstelling genoemd: Larensche vrouw.

Mw van Dooremalen schreef ons: “De vrouw draagt geen Larense klederdracht. De krullen en de witte hoofddoek (een soort keuvel) behoren meer een Zuid-Hollandse klederdracht. Klederdracht die ook nog rond 1900 in Dubbeldam werd gedragen. Maar ook op het IJsselmonde en in de Hoekse Waard.
Rond 1900 kwamen vele (buitenlandse) kunstenaars naar de kunstenaarskolonie Rijsoord om dit soort klederdrachten te schilderen. Het is dus goed mogelijk dat De Court Onderwater in Rijsoord (of omgeving) is geweest.
(Dordtse bronnen website www.dordtenazoeker.nl)(http://www.wdhawley.org/)