Terug naar Nieuws

Website aangepast en nieuwe hypothese over Henk’s leven

De Home is nu iets beknopter;
de pagina met Brieven is nu uitgebreid met alle ansichtkaarten, de volgorde is aangepast en je leest de pagina nu prettiger.
Op de pagina Levensfeiten opper ik dat hij mogelijk als kind polio heeft gehad en rond zijn 27e het postpoliosyndroom. Het zou de beugels aan zijn benen verklaren en de uitputting op zijn 27e.

Ik ontdekte dat polio 15 jaar na een eerste infectie in de vroege kinderjaren kan terugkeren en dat veel oud-polio patiënten dan opeens flinke klachten krijgen en rust moeten nemen.
(uit Medisch Contact, 2003:) Het verminderen van overbelasting door een afname van fysieke activiteiten en het nemen van rustintervallen is een belangrijk aspect van de behandeling. Dit moet echter bewust worden aangeleerd. Mensen die polio hebben gehad, hebben vaak van jongs af aan geleerd hun lichamelijke klachten te negeren en door te zetten. Deze houding kan de klachten van het postpoliosyndroom verergeren. Dat de ziekte die was overwonnen, opnieuw problemen geeft, leidt dan ook tot veel onzekerheid en acceptatieproblemen. Voor deze tweede periode van handicapverwerking is vaak psychosociale begeleiding nodig. Het blijft uiteraard een hypothese..  Bij Levensfeiten plaatste ik er meer informatie over.

Op onderstaande foto (Henk als 2e, in zwart/wit) lijkt ook een beugel te zien bij zijn rechterbeen.

Met andere ogen keek ik nu naar een van de eerste werken die hij inzond in Parijs, 1901, met de titel: Garde malade (zorgen voor de zieke)
1901 Salon in Parijs: Garde malade

Zo eindigde zijn leven ook, in een ziekbed, geschilderd door zijn vriend GW van Blaaderen:

door GW van Blaaderen