Terug naar Nieuws

William Singer, Martin Borgord en Richard E. Miller

In het boek Club de Tien, door Peter van der Ploeg, okt. 2021, las ik deze zin:

Martin Borgord was bevriend met de Amerikaanse schilder William Singer (1863-1943) en diens vrouw Anna Singer (1873-1962)., de latere stichter van het Singermuseum, en kwam met hen rond 1902 vanuit Parijs naar Laren.Peter van der Ploeg
Peter had me al eerder gewezen op de tekening links onder en had hem herkend als Martin Borgord.

Martin Borgord (1866-1935):


Het verhaal over Borgord en Singer, samen terugkomend uit Parijs, herinnerde me aan het originele bord waarop Borgord in het midden staat met nog wat heren eromheen


Wie zijn die anderen? Ik had eerst geen idee, maar zouden onderstaande schetsen niet William Singer (1868-1943) kunnen voorstellen?
Maar: er staat een andere naam bij de foto links en de man op de middelste foto heeft geen sik. Waarschijnlijk heeft Henk hier dus toch iemand anders getekend.

Maar die tekening rechts onder? Misschien Richard E. Miller?

Het drietal was bevriend, allen schilderden.
Richard E. Miller, (1875-1943) was in Parijs vanaf 1898 tot 1902 en was  in ieder geval in 1903 in Nederland, mogelijk ook wel eerder.
In 1902 kwamen Singer en Borgord vanuit Parijs naar Laren.
In 1912 maakte Miller een dubbelportret van William en zijn vrouw Anna Singer. Ook schilderde hij Martin Borgord.
Martin Borgdorf schilderde William en Anna Singer.  En Henk schetste hen mogelijk alle 3.
Misschien is Miller wel de man rechtsonder  op de tekening?
Dit is echt meer een gok op basis van het feit dat Borgord, Miller en de Singers bevriend waren en Henk die zo prominent Borgord in het midden plaatste.

Ik polste Peter van der Ploeg wat hij ervan vond en hij raadde me aan om contact te leggen met Helen Schretlen. Zij schreef over de Singers. “Loving Art, The William and Anna Singer Art collection”.
En gelukkig kreeg ik snel via email contact en antwoordde Helen: “Inderdaad kende het groepje elkaar, ze waren dik bevriend bovendien, dat is wel duidelijk. Er is zeker gelijkenis tussen de portretten van Martin Borgord, Richard Miller ook lijkt me, maar William Singer overtuigt mij niet. Hij had een snorretje en een klein sikje, maar beslist geen baard, zoals de figuur rechts boven.


Hieronder links het dubbelportret Anna en William Singer, rechts Borgord: beide geschilderd door Miller.


Ook Borgord schilderde William en Anna Singer