Terug naar Nieuws

Zelfportret gerestaureerd

Begin dit jaar kreeg ik een zelfportret van mijn oudoom. Het moet een van zijn laatste werken zijn geweest. Mijn broer kende een restaurator in de buurt en zij (Marjan de Visser) heeft het opgeknapt. Ze kon me al snel vertellen dat de pukkel links op zijn voorhoofd een beschadiging van het doek was. Ze heeft het iets kunnen verhelpen.
Ik kreeg een mooi rapport van haar onderzoek en werkzaamheden, dat wel leuk is om hier te delen.  Het gehele rapport

  • olieverf in meerdere lagen mediumrijk opgebracht, waarbij impasto’s (dikke verf) in de lichte tonen en veel (glacerende) lagen op elkaar in de donkere tonen. De verflaag is voorzien van een glanzende vernis.
  • De grondering is fabrieksmatig op gezet. Daarop is een rode dunne onderlaag geschilderd waarop de voorstelling.
  • De verflaag is dik opgebracht er zijn ook streken te zien die niet corresponderen met de voorstelling. Mogelijk zit er een andere voorstelling onder de huidige.
  • De verf vertoont barsten, zoals jeugdbarsten, sterbarsten en lijnbarsten, alle veroorzaakt door spanningsverschillen zij het dat de oorzaken kunnen verschillen van klimaat tot materiaal. De barsten zijn stabiel en niet uitzonderlijk.
  • Het schilderij is gevernist, het vernis is een beetje onregelmatig opgebracht (zie foto bij UV licht). Maar het zit niet in de jeugdbarsten wat er op duidt dat dit de originele vernis-laag is. Het vernis is vergeeld dit is vooral goed te zien de groeven van de witte verf van de kraag. Verder is het oppervlak vervuild en mat.
  • De lijst is in goede staat, de verbindingen sluiten goed. Het vertoont alleen slijtage door gebruik, dit is het patina van de lijst. De inlijsting met spijkers volstaat niet.
  • Aangezien de conditie van het werk stabiel is en de vernislaag origineel maar wel de voorstelling door haar veroudering moeilijk leesbaar maakt, volstaat een conserverende behandeling.

De behandeling bestond uit:

  • ze repareerde een deukje door vullen en retoucheren.
    Er is een deukje in de verflaag te zien, deze is echter zo hard dat het al vrij vroeg in de nog zachte verf is gedrukt en daardoor waarschijnlijk niet verwijderbaar.
  • ze bracht een tweede vernislaag aan
    Omdat het vernis is verouderd en daardoor vergeeld en minder transparant door microscopische barstvorming kan dit worden verbeterd met een tweede vernislaag. Deze kan in de toekomst van de oorspronkelijke worden verwijderd zonder dat deze wordt aangetast.
    Het schilderij heeft hierdoor iets meer glans, en daardoor ook meer diepte gekregen.

Hieronder foto’s van voor- en na de restauratie. De foto’s rechts zijn gemaakt bij uv licht, hierbij heb ik zelf beide foto’s met Photoshop bewerkt met “automatische kleuren”, waardoor je de verschillen beter ziet. De foto na restauratie is een stuk levendiger. Toen ik het schilderij terugkreeg zag ik het verschil niet direct, maar met een lamp erop wel degelijk. Wat me ook weer leert hoe belangrijk een goed licht op een schilderij is.
Het valt me ook nu pas op dat hij het links boven signeerde met “Court”.

  • Marjan verzorgde ook de lijst
    De achterzijde is gereinigd van vuil en stof met een een borstel en stofzuiger daarbij ook het vuil met wattenstokjes tussen het raam en doek verwijderen.Het schilderij is na restauratie weer ingelijst. De lijst is met een vochtige doek gereinigd.
    De sponning voorzien van een strook vilt om de verflaag te beschermen. Het schilderij is ingelijst en met metalen Z-clips vastgezet. 

Met veel dank aan restaurator Marjan de Visser! Ze rekende hiervoor €499,13.
https://www.restauratieatelier.com/